Biografie

Viktoria Spans werd op IJsland in de hoofdstad Reykjavik geboren en kwam op haar vierde jaar met haar IJslandse moeder en Nederlandse vader naar Nederland.

Na haar conservatoriumopleiding in Utrecht (solozang) studeerde zij bij Carlo Bino, zelf een leerling van de legendarische tenor Tito Schipa, die haar stem schoolde volgens de oud-Italiaans Belcanto methode. Carlo Bino had veel leerlingen die aan de Nederlandse Opera en aan internationale theaters zongen. Na zijn dood, studeerde zij bij Joy Workum.

Wereldwijd

Viktoria maakte platen voor Sony Classical/EMI en CBS die ook in Argentinië uitkwamen en een plaat voor een IJslandse maatschappij met oude en moderne IJslandse liederen op teksten van dichters van nu waarvan een paar speciaal voor haar werden gecomponeerd. Daarnaast trad zij op met diverse orkesten in binnen en buitenland, maakte tweemaal een tournee door Canada waar zij ook de altpartij in het Magnificat van Bach vertolkte.

Repertoire

Viktoria's repertoire is divers en beslaat alle goede muziek van het jaar duizend tot en met nu. Ze trad op voor de BBC en CBC Canada (radio en televisie) en maakte voor Veronica een eigen “ TV-Special” over haar geboorteland IJsland, waarin zij zong, interviewde en presenteerde. Voor omroepen in binnen en buitenland nam zij speciale programma´s op zoals “Zes eeuwen Spaanse muziek”, muziek van Henry Purcell et cetera. waarvoor zij zelf research deed.

 

viktoria spans zangeres 

Meer dan zingen

Geschiedenis en kunst zijn naast het zingen haar grote interesses. 
Op IJsland maakte Viktoria haar eigen televisieshows waar zij ook de decors voor bedacht. Voor Veronica verzorgde zij een jaar lang het best beluisterde programma op radio vier ‘Muziek voor miljoenen’ en volgde cursussen op Santbergen, het opleidingsinstituut van de NOS zoals een presentatiecursus, interviewweek en een cursus tekstschrijven voor televisie. In het verleden gaf Viktoria ook workshops voor onder andere Berenschot en koordirigenten en gaf ze coaching bij operaproducties.